Cour & Jardin

Danni Heylen, Jef Demedts, Magda Cnudde, Bob Snijers en Michael Buyle
do 20
december
  • do 20 dec
    14:00 - 17:30
    Schouwburg

Cissy Robson, Wilfred Bond en Reggie Page, drie gewezen operasterren en ex-collega’s, brengen in een rustoord ergens in het Engelse Kent hun levensavond door. Alle drie slijten ze er hun dagen op hun eigen manier. De licht dementerende Cissy droomt graag weg bij oude opnames van hun grote successen. Reggie bestudeert Wagner, met spijt in het hart dat hij nooit Tristan of Siegfried heeft mogen zingen. En Wilfred, een would-be Don Juan, maar al bij al een brave weduwnaar, doodt de tijd door de anderen te pas en te onpas te overvallen met aangebrande grappen en zijn wildste seksuele fantasieën. Hun rustige leventje wordt telkenjare enigszins verstoord wanneer 10 oktober eraan komt. Op die dag, de verjaardag van componist Giuseppe Verdi, is het namelijk de gewoonte dat de residenten van het rusthuis de Grote Maestro herdenken met een concert. Zo trachten ze ook de nodige fondsen te vergaren om de financiële nood waarin het home verkeert te lenigen. En telkens rijst dan weer de prangende vraag wat ze gaan opvoeren. Dit jaar komen ze er echter niet direct uit.

 

 

Maar dan, als door de theatergoden gezonden, doet in ware diva-stijl een nieuwe bewoonster haar intrede: Jean Horton. Vele jaren geleden stond ze samen met de drie anderen op de planken in een memorabele opvoering van Verdi’s “Rigoletto”. Met het beroemde kwartet uit het derde bedrijf oogsten ze telkens een daverend succes. Zou dit niet wat zijn voor de tiende oktober? Uiteraard. Maar… Reggie blijkt allerminst opgezet met de komst van Jean. Ooit waren ze een echtpaar, maar hun huwelijksbootje liep binnen de kortste keren op de klippen. En dat heeft Reggie nog altijd niet verteerd. Bovendien is Jean, ondanks een kapotte heup, haar diva-streken inderdaad nog altijd niet verleerd en weigert ze pertinent ook maar één noot te zingen. De harmonie binnen het viertal is dus ver te zoeken. Toch zal Verdi zijn hulde ook dit jaar niet mislopen. Hoe dat in zijn werk gaat vertelt de gevierde Engelse toneelschrijver en scenarist Ronald Harwood in “Het Kwartet”, een stuk vol humor, melancholie, poëzie en bovenal muziek dat niemand minder dan Dustin Hoffman in 2012 als basis koos voor zijn debuut als filmregisseur.

 

Frank van Laecke, als geen ander thuis in de musical- en operawereld, liet zich graag verleiden om het bij Cour en Jardin te regisseren. Hij beschouwt het als een voorzetting van het onderzoek dat hij samen met Alain Platel ondernam bij de enscenering van het wereldwijd bejubelde “Gardenia”. Een onderzoek naar het wezen van de creatieve mens in de herfst en de winter van het leven.

 

Voor de “operasterren” van dienst kan hij een beroep doen op:

 

Danni Heylen (Jean) die -hoeft het nog gezegd- decennialang schitterde als “Pascalleke” in FC De Kampioenen en dat nog steeds doet in de inmiddels derde “Kampioenenfilm”, en als volbloed theateractrice ook geregeld op het toneel staat bij o.a de Komedie Compagnie en Het Prethuis.

 

Jef Demedts (Wilfred), ooit de gedreven acteur/directeur van het NTG en de laatste jaren mee de drijvende kracht achter “Cour en Jardin” waar hij uitblonk in het eveneens door Frank Van Laecke geregisseerde Confidenties van een seriemoordenaar en De Sokkensonate en natuurlijk in het alom geprezen Picasso.

 

Magda Cnudde (Cissy), ooit een van de leading ladies van het NTG en nu ook bij het televisiepubliek bekend, zowel bij jongere als bij oudere kijkers, door series als Spoed, Het Huis Anubis en Roxy.

 

Bob Snijers (Reggie) beter bekend als “Stavros” uit Lili en Marleen, in het recente verleden bij “Cour en Jardin” naast Jef Demedts te zien in De Sokkensonate en vanaf begin 2018 weer op het kleine scherm in De Dag, een gloednieuwe serie van Woestijnvis.

 

Prijs: 14€
Vriendenprijs: 10€

Credits

Auteur: Ronald Harwood Vertaling: Rita Vereecken Regie: Frank Van Laecke Spel: Danni Heylen, Jef Demedts, Magda Cnudde, Bob Snijers en Michael Buyle Lichtontwerp: Jaak Van de Velde Kostuums: Marnik Baert Productieleiding: Paul Ricour Productie: Cour & Jardin Tekst: Ronald Harwood Vertaling: Rita Vereecken Regie: Frank Van Laecke Spel: Magda Cnudde, Danni Heylen, Jef Demedts, Bob Snijers, Michael Buyle Productie: Cour & Jardin

Bekijk onze thema's