© Cat Lemaitre

Adagiae

Koen De Preter
di 30 apr om 20u30 - 21u30
di 30 apr
20u30 - 21u30
  • di 30 apr
    20u30 - 21u30
    Sint-Dimpnakerk

CC de Werft en vier Kempische cultuurcentra vroegen choreograaf Koen De Preter om een dansvoorstelling te maken voor vijf Kempische kerken. Het resultaat is een zoektocht naar verbondenheid over generaties heen. Een zoektocht naar verbondenheid over generaties heen.

Voor zijn nieuwe choreografie Adagiae werkt Koen De Preter samen met lokale performers van alle leeftijden. Kempense kerken en hun akoestiek en architectuur vormen het unieke decor. De Preter putte zijn inspiratie uit het boek Adagia van de filosoof Erasmus, een boek vol spreekwoorden uit de Griekse en Romeinse oudheid die ook vandaag nog gebruikt worden en tot de verbeelding spreken.

Adagiae laat je stilstaan bij eindigheid en eeuwigheid, verleden en toekomst. Samen met de dansers gaat de choreograaf op zoek naar verbondenheid over de generaties heen. Frederik Karcher zorgt met zijn gitaar voor muzikale kleur. Hij geeft gitaarles aan de muziekacademie van Geel en speelt dromerige pop met zijn groep Berbel.

Koen De Preter is bekend als choreograaf van To Belong, Tender Men, J o u r n e y, The House That Built Us, We Dance to Forget en followfollow.

Deze voorstelling is de opvolger van urBach van choreograaf Helder Seabra die in 2017 een groep Kempense jonge dansers liet schitteren in verschillende kerken.

Adagiae kan je zien in nog vier kerken in de Kempen: 

  • Donderdag 18 en vrijdag 19 april om 20.30 uur in een kerk (nader te bepalen) in Turnhout – tickets via www.warande.be
  • Dinsdag 23 april om 20.30 uur in de Sint-Pieter en Pauwelkerk in Mol – tickets via www.cultuurcentrummol.be
  • Vrijdag 26 april om 20.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandskerk in Hallaar – tickets via www.zwaneberg.be
  • Dinsdag 30 april om 13.30 uur & 20.30 uur in de Sint-Dimpnakerk in Geel – tickets via www.dewerft.be

De 10 dansers voorgesteld

Tien dansers heeft choreograaf Koen De Preter geselecteerd tijdens de audities: een mix van jong en oud, man en vrouw. Maar allemaal hebben ze twee dingen gemeen: het zijn Kempenaren en ze hebben zin om te dansen.

Zij zijn gestart aan een traject van doorgedreven repetities met Koen De Preter. Binnenkort gaat costumière Marie Dries kostuums voor hen creëren. Uiteindelijk mondt dit traject uit in een reeks voorstellingen in enkele Kempense kerken.

Op de audities van september 2023 kwamen tientallen geïnteresseerden hun geluk beproeven. Uiteindelijk werden deze tien mensen geselecteerd om op het podium te staan met het dansproject Adagiae:

Evelyne De Wulf – 69 jaar – Turnhout
Julie Bastiaens – 13 jaar – Laakdal
Yara Van Gorp – 12 jaar – Turnhout
Eliano Chika – 17 jaar – Hallaar
Jolien Baeyens – 25 jaar - Heist-op-den-Berg
Enora Stessens – 13 jaar – Kasterlee
May De Bont – 64 jaar – Turnhout
Danny Van de Sande – 54 jaar – Retie
Viktor Verheyen – 15 jaar – Turnhout
Elise Badoux – 38 jaar – Oud-Turnhout

Standaardprijs: € 18
Vroegboekprijs: € 16
-26 jaar: 12 €

 

www.koendepreter.com

 

Credits

Choreograaf: Koen De Preter
Muziek: Frederik Karcher
Kostuums: Marie Dries
Dansers: Elise Badoux, Jolien Baeyens, Julie Bastiaens, Eliano Chika, May De Bont, Evelyne De Wulf, Enora Stessens, Danny Van de Sande, Yara Van Gorp, Viktor Verheyen
Coproductie: Het Laatste Bedrijf
i.s.m. Cultuurhuis de Warande Turnhout, cc de Werft Geel, cc Zwanenberg Heist-op-den-Berg, cc ’t Schaliken Herentals en Cultuurcentrum Mol.
Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Gallop Tax Shelter.