JE MOEDER!

Bas Birker
do 18
oktober
  • do 18 okt
    20:15 - 21:40
    Schouwburg

Acht jaar geleden verhuisde Bas van Tilburg naar Antwerpen. Hij maakte meteen vrienden in de Vlaamse comedyscene en leerde hier de vrouw van zijn leven kennen. Het voelde als thuiskomen. Alles doet Bas om in te burgeren: creatief boekhouden, sluiproutes zoeken om alcoholcontroles te omzeilen en kamperen voor de school om zijn dochtertje in te schrijven. Zij is als product van een Vlaamse moeder en Nederlandse vader op een bizarre manier tweetalig. Als papa een 'tas' vraagt, krijgt hij een sacoche, als mama een 'tas' vraagt krijg ze een koffiekopje.

 

Bas zijn leven als Vlaming loopt vlot. En toch weet hij: Ik zal altijd ‘Hollander’ blijven. Dat gaat een papiertje niet veranderen. Ook al voel ik me meer Vlaming dan Nederlander. Ik ben trouwens geen ‘Hollander’, maar ‘Brabander’. Groot verschil! Desondanks blijft hij een buitenstaander die ons, gekke Vlamingen, observeert. Want wij leven met taboes en vragen ons de hele tijd af: “Wat zullen de mensen denken?”. We zien een gesprek met de buur over een overhangende tak escaleren tot een burgeroorlog. In ons hoofd weliswaar, want de echte confrontatie zullen we nooit aangaan. En laat dàt nu net zijn waar Bas in uitblinkt: gewoon zijn gedacht zeggen. Klinkt het niet, dan botst het. En botsen zal het in Je Moeder!

 

Hij botst met zijn vrouw, die van de ene dag op de andere moeder is geworden. Maar waar is zijn vrouw gebleven? Hij botst met zijn maten, tegen wie je niets slecht mag zeggen van hun sportidolen, ook al zijn die overbetaald en betrapt op doping. Hij botst met de ambtenaar die niet weet hoe het internet anno 2018 werkt. En hij botst ongetwijfeld ook met zijn publiek.

 

In zijn vorige show zei Bas: Ik zal nooit één van jullie worden, want jullie zijn gék. Maar ondertussen is hij toch overstag gegaan. Want 2018 is het jaar dat Bas officieel Belg wordt. En dat heeft hij zich al beklaagd: Ik woonde vijf jaar in België en heb een Belgisch kind. Dus ik dacht: “papiertje aanvragen en klaar.” Nou, mooi niet!

Want dat Belg worden bleek de afgelopen jaren een kermisattractie: Geen rollercoaster, maar eerder de botsauto’s.

 

Blijven zitten tijdens die rit! We gaan achteruit!

 

Pers over Bas en ‘JE MOEDER!’

* Focus Knack (****): "'JE MOEDER!' is grappig, scherp en slim"

* De Standaard (****): "Weinig Vlaamse komieken die de stijl en attitude van pure stand-up comedy zo dicht benaderen als deze nieuwe Belg."

* Gazet van Antwerpen: "Topklasse"

* Interview in Van Gils en Gasten

* Interview in De Morgen: "Soms is het beter om even iemand te kwetsen. Dan treedt er verandering op."

* Interview in Focus Knack: "Vlamingen zijn echt heel goed in het voorbereiden van een discussie die ze nooit zullen voeren."

* De Standaard: "Misschien wel de beste pure stand-upcomedian van Vlaanderen."

 

Bio Bas Birker

 

Bas is geboren in het Ballefruttersgat Goirle, ten zuiden van Tilburg. Goirle heeft veel beschermd natuurschoon, maar is vooral bekend van de kraamkliniek waar iedereen van Tilburg geboren is. Zo ook Bas Birker in 1979. Hij ging in Tilburg naar school en als voorbeeldige Nederlander runde hij er daarna jarenlang een gerenommeerde coffeeshop.

In 2000 begon hij met comedy, vooral als mc (presentator). Hij zou in de jaren erna meer dan 2500 shows spelen in Nederland en België, als mc en comedian. Als Brabander voelde hij zich soms meer verwant met de Vlaamse comedians die hij ontmoette en werd hij hoe langer hoe meer aangetrokken tot de zuidelijke comedyscene.

In 2010 kwam hij dan definitief in Antwerpen wonen. Na jaren optreden in comedy line-ups speelde Bas in 2013 zijn eerste zaalshow ‘Op Weg’, in België en Nederland. Deze show werd ook uitgezonden op Canvas en één. Voor zijn volgende show ‘Sowieso’ werkte hij samen met Wim Helsen als coach. Over deze show schreef comedyrecensent Karel Michiels (De Standaard): ‘Topshow gezien van Bas Birker in Diest. […] Perfecte balans tussen compromisloze interactie met het publiek (de winnaar krijgt een paar schoenen) en ijzersterk materiaal over Hollanders en Vlamingen. […] Bas barst van energie en vertrouwen. Voor de krant zou ik 5 sterren serieus overwegen, for what it’s worth.’

Eind 2016 trad Bas tweemaal op in het Sportpaleis, voor de dvd-opname van ‘Sowieso’. Oké, wel telkens voor 200 man. Maar de kleine theaterbox op het middenplein zat wél tweemaal vol. Een onvergetelijke ervaring voor Bas en zijn publiek.

Als comedian is Bas ook reeds drie seizoenen jaar lang de vaste gast in het programma ‘De Weekwatchers’ op Radio 2.

Credits

Website http://www.basbirker.be

Foto: © studio edelweiss