Die Freude (Prokofiev & Beethoven)

I Solisti
24 mrt
11:00
  • zo 24 mrt
    11:00
    't Kristallijn, Blauwe Keidreef 2, Mol
    't Kristallijn
    uitverkocht

I SOLISTI maakt er een erezaak van om klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk te maken. Met het eigentijdse Die Freude borduren ze graag voort op die ambitie.

 

Al in 1799, toen Ludwig van Beethoven nog geen vermoeden had van zijn oprukkende doofheid, schreef de componist zijn Septet in Mi Mol Groot voor hobo, klarinet, viool, altviool en contrabas. De inspiratie hiervoor haalde hij uit de vrolijke serenades en divertimenti van zijn tijd.

 

Het stuk werd zo populair dat hij er zich aan ging storen. Hij meende immers dat het zijn latere werk overschaduwde. ’t Kristallijn (Mol-Rauw) – 16 euro (incl. drankje)/32 euro incl. luxe-ontbijtarrangement in de Kempense Golfclub (om 9 uur) Daarnaast is er het kwintet in sol klein op.39 van Sergei Prokofiev uit 1924.

 

Zijn opdracht bestond erin om voor een reizend dansgezelschap een ballet over het circusleven te schrijven. Uit budgettaire schaarste werd het een kwintet met een ongewone bezetting van hobo, klarinet, viool, altviool en contrabas. De warme klankkleuren en de buitelende ritmes van springende en rollende acrobaten maken er een bruisend stuk van.

Credits

© Koen Broos