Yvonne, prinses van Bourgondië

Tibaldus
wo 23
januari
  • wo 23 jan
    20:30 - 22:00
    CC Zwaneberg, Cultuurplein 1, Heist op den Berg
    Zaal Zwaneberg

Het jonge Gentse theatergezelschap Tibaldus gaat aan de slag met ‘Yvonne, Prinses van Bourgondië’ (1935) van de Poolse avant-garde schrijver Witold Gombrowicz. Bij wijze van grap verlooft prins Filip zich met de weerzinwekkende Yvonne.

De koninklijke familie en de hele hofhouding belanden hierdoor in een toestand van chaos. Yvonne zelf blijft de spil waarrond een kluwen van intriges en onthullingen zich afspeelt. Ze zegt haast niets, en houdt zo de anderen een spiegel voor. Het speelvlak is een cirkel op scène.

 

Als toeschouwer stap je mee in deze arena waarin zich een ware strijd afspeelt. Het absurde universum van Gombrowicz krijgt in de handen van deze jonge makers een frisse en speelse update. De Koning kijkt achterdochtig om zich heen. Hij verstopt zich achter de canapé. De Kamerheer komt op. Hij kijkt argwanend om zich heen en begint, als bij toeval en zonder plan, boosaardig de meubels te verplaatsen: hij verschuift een stoel, rolt de rand van het tapijt op, zet de boeken in het boekenrek op hun kop, gooit pruimenpitten op de grond, enz. Hij ziet de Koning. De kamerheer: Oh! De koning: Wat betekenen die galante ingrepen in de wereld der objecten? De kamerheer: Ik wandel zo wat rond om een beetje … De koning: Om wat een beetje?