Gitte

Theater FroeFroe
11 mrt
-
13 mrt
Data & tickets
Meer speeldata

Antwerpen, eind 16de eeuw, oorlog de Nederlanden tegen Spanje. Gitte Niemandsdochter staat op het schavot. De dood staart haar in de ogen, nog enkele seconden en dan zal alles voorbij zijn.

Hoe worden de poppen van Froefroe gemaakt?...

Toen Gitte 5 jaar was, werd ze door haar moeder achtergelaten bij een weeshuis in Antwerpen. Haar moeder, de “rosse” was gezelschapsdame in de kroegen en zo had ze menig Spaans soldaat in haar bed gekregen waarvan Gitte een kind was.

Gitte leert haar mannetje staan om te overleven in het weeshuis. Ondertussen droomt ze over haar Spaanse vader, de hertog van Almendraje.

De meeste meisjes uit het maagdenhuis worden verkocht als dienstmeid voor rijke Antwerpse huishoudens, maar voor de rebelse Gitte vinden ze geen passende familie. Als ze dertien is, wordt ze verkocht aan kermisvolk die met nepmedicijnen rondtrekken. Ze leert zakkenrollen van haar “lief”, Karel De Kerkpisser, maar wordt betrapt en veroordeeld tot de galg.

Gitte heeft geluk. Ze heeft één aandenken aan haar vader. De rechter ziet het zegel op die “camée” en men denkt dat dit kind met zo’n invloedrijke Spaanse vader weleens nuttig kan zijn om te spioneren. Gitte wordt naar Sevilla gezonden om er Spaanse aanvalsplannen te achterhalen en landkaarten te kopiëren.

Gitte is slim, ze leert vlot Spaans spreken en lezen. Ze is handig, ze overtuigt haar vader, die nooit geweten heeft dat hij een kind had in Vlaanderen, dat ze zijn echte dochter is. Ze wordt populair in de stad en de jonge mannen zijn zot van haar. Haar opdracht wordt bijzaak, ze geniet met volle teugen van haar jong, vrij en rijk zijn. Maar het brandmerk op haar schouder verraad haar. Ze is en blijft een galgenmeid, een dievegge, zwanger van de man die haar nu wil vermoorden.

Een voorstelling naar het bekroonde boek van Jean-Claude van Rijckeghem en Pat Van Beirs.

Als ze dertien is wordt ze verkocht aan kermisvolk...

Credits

Gemaakt en gespeeld door een topcast met Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Julie Delrue, Dries De Win en Filip Peeters.
In samenwerking met blazersensemble van I Solisti del Vento.