Benoît Laurent
Artist
Benoît Laurent begon al op zeer jonge leeftijd met muziek. Hij was eerst gepassioneerd door wereldmuziek, ontdekte de wereld van de klassieke muziek en ging naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de blokfluitklas van F. de Roos. Tegelijkertijd studeerde hij moderne hobo bij S. Cremers. Op het kruispunt van deze paden kwam hij heel natuurlijk de barokhobo tegen, waar hij een echte verliefdheid op had. Voor dit instrument profiteerde hij van het advies van P. Dombrecht en A. Van Lancker, en vertrok vervolgens om zijn vaardigheden in Duitsland te perfectioneren bij M. Niesemann. In augustus 2008 won Benoît een 2e prijs op het concours Musica Antiqua in Brugge in de categorie solist. Deze onderscheiding bracht hem naar de voorgrond. Naast kamermuziek (met name binnen de ensembles The 1750 Project en Wolf – een ensemble van oude blaasinstrumenten), heeft hij sindsdien met de beste orkesten en ensembles op oude instrumenten opgetreden. Hij was te horen met Vox Luminis, Balthasar Neumann, O [h]!, Annima Eterna, Akademie für alte Musik Berlin, La divina harmonia (L. Ghielmi), Concerto Köln, Basel Kammerorchester, Capella Cracoviensis, Les Agremens, Australian Chamber Orchestra …
Zijn opnames kenden enorm succes en kregen lovende kritieken:
– Twee nieuwe concerto’s voor hobo van G. Sammartini met Les Muffatti (Ramée, 2011)
– Duitse muziek voor hobo-ensemble met zijn eigen ensemble Lingua Franca (Ricercar, 2010)
– Concert voor hobo in C Major van LA Lebrun, Les Agremens (Ricercar 2011)
– Duitse sonates voor barokhobo, Lingua Franca (Ricercar, 2012)
– Concert voor hobo en viool van JS Bach, Basel Kamerorchester (Deutsche Harmonia Mundi, 2014).
– “Mr. Handel's muzikanten”, Sonates voor hobo en basso continuo gecomponeerd door muzikanten van GF Handel (Perfect Noise, 2017).
– “Serenissima”, muziek in Venetië rond 1726 (Ramée, 2021).
In 2020 presenteerde Benoit Laurent met succes een doctoraatsproefschrift over Giuseppe Sammartini en zijn repertoire voor blaasinstrumenten (samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel en het Koninklijk Conservatorium van Brussel).
Benoît wil zijn enthousiasme en passie delen en doceert barokhobo, improvisatie en versieringen in oude stijlen aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Bron: https://www.benoitlaurent.eu/biographie