Thank God for the gift - film over de totaalwereld van Jan Hoet

Thank God for the gift is een film die de totaalwereld van Jan Hoet tot leven brengt. Een wereld die in het teken stond van de kunst, waarin prive en professioneel niet gescheiden waren. Een portret ook van een rusteloze ziel die enkel vooruit wou zien. Niet stilstaan.

De documentaire toont het bijzondere parcours van topcurator Jan Hoet, evenals de controversiele mens achter dit parcours. Een passioneel man met een onblusbare honger naar kunst, radicaal in zijn eerlijkheid en zijn geloof in de totale intellectuele en emotionele vrijheid. Hij haalde kunst uit het museum en bracht haar naar de mens, naar het leven van alledag. Rode draad doorheen de film is het favoriete schilderij van Jan Hoet, het 15e-eeuwse Lam Gods.

Jan Hoet is opgegroeid in Geel en heeft in het verleden mee de aanzet gegeven tot de nog steeds bestaande tentoonstellingen Middle Gate. De expo werd een eerste maal georganiseerd in 2013-2014 met een tweede en derde editie in 2018 en 2023. Telkens combineerden de tentoonstellingen op verschillende plaatsen in de stad het werk van kunstenaars en psychiatrische patienten van het in Geel gelegen OPZ.

Geel, CC De Werft en het OPZ hebben dus een sterke band met Jan Hoet. Het is was op 27 februari ll. 10 jaar geleden dat Jan Hoet overleed. Voor CC De Werft en Studio Geel het moment om de handen in elkaar te slaan en liefhebbers de kans te geven de documentaire op het grote scherm te bekijken.

De vertoningen staan geprogrammeerd in Studio Geel op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 april telkens om 20.00 uur.

Het Nieuwsblad : "Net als de figuur van Hoet zelf verveelt de documentaire Thank god for the gift geen seconde".