Middle Gate II

MIDDLE GATE II
Het verhaal van Dimpna
15.09–04.11.2018


Van 15 september tot 4 november kun je het tentoonstellingsproject Middle Gate 2 bezoeken. De tentoonstelling loodst je door onze stad en brengt op vier verschillende locaties maatschappelijke thema’s uit de legende van de heilige Dimpna. Meer dan 80 kunstenaars werkten mee aan dit project.

Middle Gate 2, een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel, is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Vier symbolen op vier locaties
Middle Gate 2 wordt opgebouwd rond de vier symbolen van de heilige Dimpna – de kroon, het boek, de duivel en het zwaard – die elk een thema representeren gelinkt aan de legende van Dimpna. De kroon wordt verbonden met migratie, de duivel staat voor waanzin, het boek voor spiritualiteit en het zwaard wordt gekoppeld aan (seksueel) geweld. Deze vier symbolen/thema’s worden op vier verschillende locaties getoond, wat resulteert in een groepstentoonstelling die een parcours doorheen stad Geel vormt: de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst (de kroon/migratie), het Gasthuismuseum (de duivel/waanzin), de Sint-Dimpnakerk (het boek/spiritualiteit) en de Halle (het zwaard/(seksueel) geweld). De tentoongestelde werken gaan telkens in dialoog met de specifieke locatie en de daar reeds aanwezige (kunst)werken en objecten. Middle Gate 2 benadert met vaak nooit eerder getoonde werken uit de M HKA-collectie vier maatschappelijke thema’s die ook in de legende van de heilige Dimpna tekenend waren.

Ook nieuw werk
Vier kunstenaressen maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk, elk voor een ander thema: Tinka Pittoors (de kroon/migratie), Liliane Vertessen (de duivel/waanzin), Nel Aerts (het boek/spiritualiteit) en Els Dietvorst (het zwaard/(seksueel) geweld). In totaal is er werk te bewonderen van meer dan 80 gerenommeerde kunstenaars.

Op middlegate.ensembles.org vind je alle informatie over de vier symbolen, thema's en alle kunstwerken uit de tentoonstelling. Je kan er ook gratis de epublicatie downloaden waardoor Het verhaal van Dimpna geen geheimen meer voor je hoeft te hebben.