Dag juf, meester, directie en cultuurliefhebber

In september opende de derde editie van de expo Tageldimde/Middlegate officieel zijn deuren. Deze derde editie werd gecureerd door Pierre Muylle en Philippe Van Cauteren en vindt plaats op vijf locaties in Geel: CC de Werft, de Halle, Jan Hoethuis, Het Badhuis en het AB-gebouw op de site van het OPZ.

De expo toont zowel werken van gekende kunstenaars uit het binnen- en buitenland, als van patiënten uit de psychiatrisch zorg. Om het onderscheid tussen beide groepen te laten vervagen, zijn de kunstwerken niet voorzien van een label met de naam van de kunstenaar of de titel en datum van het werk. Dit geeft de bezoeker de vrijheid om te kijken, om na te denken, om te genieten en om kritisch te zijn over de kunstwerken.

We nodigen jullie graag uit om Middlegate samen met je leerlingen te ontdekken.

Speciaal voor de tentoonstelling hebben we een lesmap samengesteld. Deze lesmap vormt een hulpmiddel om samen met je leerlingen naar kunst te kijken. Aangezien de expo de focus legt op het zélf kijken naar kunst en het ontdekken van kunst bestaat de lesmap vooral uit verschillende kijk-, doe-, schrijf- en tekenopdrachten. De opdrachten dagen jou en je leerlingen uit om écht te kijken naar kunstwerken.

Je zal opmerken dat de opdrachten in de lesmap redelijk algemeen zijn. Er wordt inhoudelijk niet dieper ingegaan op de kunstwerken. We reiken sleutels aan, geen pasklare antwoorden. Dit is een bewuste keuze. Het draait namelijk allemaal om het kijken en het beleven. En dat is voor iedereen een uniek en individueel gebeuren.

Een bezoek aan de expo kost €1 per leerling. Leerkrachten mogen gratis mee. Zitten er leerlingen met een Uitpas met kansentarief in jullie klas? Geef deze info zeker door, zij mogen de expo namelijk bezoeken aan het kansentarief. Bezoeken jullie de expo liever met een gids? Dat kan, stuur een mailtje en we bekijken wat mogelijk is.

Meer (praktische) info over een bezoek aan de tentoonstelling kan je terugvinden in de lesmap. Meer info over Middlegate kan je vinden op https://www.dewerft.be/pQVzNc0/expo/tageldimde-middlegate

Heb je nog vragen over de lesmap of over een bezoek aan Middlegate? Stuur een mailtje naar lise.beerten@geel.be en we helpen je graag verder.

 

Hopelijk tot op Middlegate!

 

Lesmap lager onderwijs

Lesmap middelbaar onderwijs