De Halle

De oudste vermelding van een Halle in Geel dateert uit 1431, maar ernstige branden in de 15de en 16de eeuw hebben dit bouwwerk waarschijnlijk volledig vernield. De nieuwe Halle die nadien gebouwd werd, vormt nog steeds de basis van het huidige gebouw. Oorspronkelijk werd er vlees, laken en linnen verkocht. In 1679 werd het gebouw tot gemeentehuis omgebouwd. Daarna deed het onder andere nog dienst als politiebureau, gevangenis en schoollokaal. In 1988 verhuisden de gemeentelijke diensten naar het nieuwe stadhuis op de Werft en vonden de dienst voor toerisme en de VVV een onderkomen in het oud stadhuis. De andere lokalen werden aanvankelijk door de stedelijke muziekacademie en uiteindelijk door het cultuurcentrum in gebruik genomen.

Tweede forum voor cultuurcentrum de Werft

Sinds september 2006 wordt de vernieuwde Halle door cultuurcentrum de Werft gebruikt worden voor tentoonstellingen en kleinere culturele manifestaties. Dankzij de centrale ligging op de Markt kan cultuur letterlijk tot bij de mensen gebracht worden: workshops, lezingen, voordrachten, poëzie, comedy, debat, jong talent, klassieke muziek en verenigingen vinden onderdak in de exporuimte en de vergaderlokalen. Op het gelijkvloers en in de kelder onder de Halle is er een cultuurcafé.

Definitieve thuis van De Grote Man

In juni 2009, bijna drie jaar na de openingstentoonstelling kreeg het beeld De Grote Man van Jef Gysen een definitief plaatsje op het dakterras van de Halle. Na de opening kreeg het cultuurcentrum veel positieve reacties over het beeld dat er tijdelijk werd opgesteld. Na een positieve beslissing van het schepencollege werden de nodige voorbereidingen voor een definitieve plaatsing getroffen.
De Grote Man kijkt in openlucht door een oneindig diep kader naar de zon en de sterren en droomt zijn eigen wereld bij elkaar. Het bronzen beeld maakt de binding tussen architectuur en hedendaagse kunst op een unieke manier waar. Het is voor de voorbijgangers en bezoekers meteen duidelijk dat dit gebouw een ruimte voor beeldende kunsten is, een kwaliteitsvolle plaats in het hartje van de stad.