© Het Nieuwstedelijk

Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood

Het Nieuwstedelijk
do 3 apr
do 3 apr

‘Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood!’ is een uitspraak van een legerofficier ten aanzien van de dienstplichtige vader van Adriaan Van Aken, na alweer een jammerlijk mislukte schietoefening of dril.

Geen al te best soldaat dus, maar Lode Van Aken (1943-2021) wordt in de vroege jaren ‘70 wel één van de eerste huismannen van ons land. Daardoor groeien Adriaan en zijn zus de facto op met twee moederfiguren.

Om het verhaal van zijn vader te vertellen interviewde Adriaan zijn moeder, zijn zus, zijn vrouw, een paar nichtjes, de enige zus van zijn vader en vier van diens broers. Op basis daarvan maakte hij een achtdelige podcast, een persoonlijk verhaal over een kleurrijke familie waarin ‘en passant’ hete hangijzers als feminisme, gender en rollenpatronen worden aangeraakt, zonder daarbij afbreuk te doen aan de schier onvatbare persoonlijkheid van de soldaat.

De voorstelling Soldaat Van Aken vormt het tedere voorgeborchte van de podcast. Een intieme podiumervaring voor een klein publiek die even theatraal als auditief is.

Startschot Tarief: 14 €
Aanloop Tarief: 16 €
Laatste Kans Tarief: 18 €

 

In Soldaat Van Aken vinden ­vader en dochter een kostbaar ­evenwicht: tussen de poëzie van het particuliere en de politiek van de ­petite histoire.